Bukplastik

 

En så kallad bukplastik kan behövas efter det att man gått ned i vikt, fött barn och fått kvarvarande hudöverskott, fett och en buktande mage.

Det är inte ett sätt att gå ned i vikt.

Bukplastik kan göras på flera sätt allt ifrån en begränsad, nedre bukplastik, till en traditonell bukplastik eller en s.k. circumferent bukplastik.

Operationen görs i narkos (man sover) och tar mellan en och tre timmar att utföra beroende på vilken typ av ingrepp som ska utföras.

Buksnittet läggs som vid ett kejsarsnitt och förlängs åt sidorna mot höftkammarna och – vid en circumferent bukplastik runt höftkammarna ut på ryggen. Vid en nedre bukplastik löses huden från bukväggen upp till naveln, vid en traditionell ända upp till bröstbenet.

Ibland kombineras bukplastiken med fettsugning.

Efter graviditeter har bukmusklerna tänjt ut sig, så att magen buktar. I sådana fall försnävas musklerna igen, så att det buktande partiet blir plattare igen. Om det finns ett överskott av hud, så tas överskottet bort. Ibland måste naveln justeras och då får man ett litet ärr runt omkring denna plats. Det längre bukärret sys ihop med tråd som försvinner av sig själv efter några veckor.

Vanligen blöder det mycket litet vid en bukplastik, men under några dagar efteråt kan det bildas sårvätska under huden, varför det är vanligt att dränageslangar läggs in för att suga upp denna.

Efter operationen rekommenderas att patienten har en byxgördel som komprimerar- trycker ihop- vävnaden och minskar svullnad.

Patienterna stannar kvar en eller två nätter på kliniken efter operationen och pysslas om av vår erfarna sköterskestab.

Bukplastik
loading...
Bukplastik
loading...
Bukplastik