Bröstoperationer

 

Bröstförstoring

En bröstförstoring innebär att bysten förstoras och formas om med hjälp av bröstproteser. Amningsförmågan påverkas inte av en bröstörstoringsoperation.

Det finns tre principiellt olika sorters bröstproteser , de som är fyllda med koksalt (ungfär som vatten), de traditionella silikonproteserna, som har silikon av sirapskonsistens och de som är fyllda med fastare silikon – allmänt kallade geléhallonproteser -beroende på att de är som ett geléhallon konsistensmässigt.

Under senare år används de sistnämnda huvudsakligen i Sverige.

Proteserna finns i skilda former och utseende och kan ha en ruggad protesyta eller en slät sådan. Proteserna läggs av de flesta plastikkirurger under bröstmuskeln för att få de bästa resultaten.

Vid en operation har man i förväg diskuterat igenom patientens önskemål om storlek och form och de förutsättningar som finns för att föverkliga dem.

Ibland kombineras en bröstförstoring med en lyftning av bysten se Bröstlyftning)

Operationen görs i narkos (man sover) och tar ungefär en timme. Snittet läggs vanligen i bröstvecket, protesen placeras under bröstmuskeln och stygnen i huden som vi syr ihop snittet med försvinner så småningom av sig själva. Efter operationen stannar du kvar en natt på kliniken och pysslas om av vår personal. Innan du går hem dagen efter får du duscha som vanligt. Vi skyddar ärret med hudvänlig häfta och som du bör använda under en sexmånadersperiod för att ärren ska bli så fina som möjligt.

Du kan behöva äta värktabletter 3-4 dagar efter operationen.

 

Bröstlyftning

En kvinna kan ha en "hängig " byst av flera skäl – tyngd, ålder, genomgångna amningsperioder och arv. Vid en operation syftar man till att ta bort en del hud från brösten och "strama upp" bysten.

Operationen görs i narkos (man sover) och tar ungefär två timmar. Ärret blir oftast "ankarformat", dvs du får ett runt ärr runt vårtgårdarna och nedanför dem ett vertikalt ärr till bröstvecket, där ärret blir horisontellt. Stygnen försvinner av sig själva och behöver alltså inte tas bort. Efter operationen pysslas man om av sköterskorna under några timmar, men man behöver inte stanna kvar över natten. Smärta och värk efteråt är mycket liten – det kan "dra" litet i de områdena där det är sytt. Vi sätter på en hudvänlig häfta över ärren samt ett lättare absorptionsförband då vi avslutat operationen. Dagen efter tar du själv av förbandet och kan duscha på vanligt sätt och byter tejpen 2-3 ggr per vecka. Du rekommenderas sedan att använda en stadig bh dygnet runt under en tvåveckorsperiod.

Ärren blir ofta röda och hårda under några månader efteråt, men mjuknar och bleknar successivt. Känseln brukar inte påverkas på lång sikt, men det kan kännas litet domnat här och var på bröstet under en övergångstid.

 

Bröstförminskning

En förstorad byst är tung att bära och kan ge nack- och eller ryggvärk, axelbands-inskärningar och vara till hinder vid idrottsutövning.

Vid en förminskning av bysten tas en del av bröstkörteln bort, samtidigt som man gör en lyftning av hela bysten och vårtkomplexet förflyttas uppåt.

Operationen utförs i narkos (man sover) och tar ungefär två timmar. De ärr som uppstår är s.k. ankarärr, dvs ärr runt vårtgårdskanten, ett vertikalt ärr därifrån och ned till bröstvecket och ett längre horisontellt ärr i bröstvecket. Du stannar kvar ett dygn på kliniken för omvårdnad efteråt. Det är inte en operation som förknippas med smärta – det kan "dra"
litet i de områden där stygn sitter. Alla stygn försvinner av sig själva och behöver alltså inte tas bort.

Innan du åker hem tas alla förband bort och du kan duscha som vanligt. Sedan rekommenderar vi en stadig bh dygnet runt under två veckor efteråt.

Själva ärren tejpas med hudvänlig häfta under lång tid efteråt (6 månader), så att de blir
så fina som möjligt. Tejpen byter du själv 2-3 gånger i veckan.

Bröstimplantat

Informationsfilm om bröstimplantat
loading...
Bröstimplantat
loading...
Bröstreduktion
loading...
Bröstimplantat
loading...
Bröstlyft